Sinds vannacht zit heeft ons land omwille van de extreem hoge temperaturen voor de eerste keer te maken met een 'code rood'. Maar wat houdt dat precies in? Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur vooraf (en soms korter, afhankelijk van de onzekerheid) uitgegeven als er minstens 65% kans is dat aan de criteria ervoor voldaan is. Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en en volg de raadgevingen van de overheid strikt op.
Naast de hoge temperatuur die verantwoordelijk is voor de alarmfase die sinds vandaag geld, zijn ook de hoge UV-waarden en de abnormale hoeveelheid ozon in de lucht een reden om code rood te activeren. Die beslissing is genomen door het KMI en de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu. Het is de eerste keer ooit dat 'code rood' geactiveerd wordt.
Wat houdt dit nu eigenlijk in voor ons? Wel burgers worden aangemaand extra voorzichtig te zijn en elkaar hulp te bieden, goed te hydrateren (veel water drinken dus en genoeg zouten opnemen) en op tijd te rusten. Maar daarbovenop kan tijdens een 'code rood' ook de civiele bescherming worden ingeschakeld, mocht de situatie daar om vragen. Heel concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er bij filevorming, wanneer mensen langdurig stilstaan in de hitte, waterzakjes worden uitgedeeld.
Ook de Limburgse rusthuizen nemen, samen met het OCMW, hun voorzorgen. Zo zullen ze extra oplettend zijn bij kwetsbare personen, ondernemen ze extra huisbezoeken, en zullen ze sneller doorverwijzen naar de hulpdiensten.
Comments