top of page

16- en 17 jarigen voor het eerst verplicht naar het stemhokje

Bijgewerkt op: 13 jun.

In 2024 worden in de 27 lidstaten van de Europese Unie de Europese Parlementsverkiezingen gehouden. Deze vijfjaarlijkse verkiezingen vinden dit jaar plaats van donderdag 6 juni tot en met zondag 9 juni. In België vallen de verkiezingen op 9 juni 2024, gelijktijdig met de federale en regionale verkiezingen.

Foto: © Unsplash

Elke EU-lidstaat heeft, afhankelijk van het aantal inwoners, een bepaald aantal zetels in het Europees Parlement. De Belgische kiezers, die verplicht zijn te stemmen, kunnen 22 parlementsleden kiezen. Dit is één zetel meer dan in 2014 en 2019, wat een gevolg is van de Brexit in 2020, toen het Verenigd Koninkrijk de Unie verliet. Er worden 13 Nederlandstalige leden gekozen door het Nederlandse kiescollege (één meer dan in 2019), acht Franstalige leden door het Franse kiescollege en één Duitstalig lid door het Duitse kiescollege. In het arrondissement Brussel-Hoofdstad en de zes faciliteitengemeenten kunnen kiezers kiezen tussen het Nederlandse en Franse kiescollege.


Dit is de eerste verkiezing voor een volksvertegenwoordiging in België waarbij jongeren vanaf 16 jaar stemrecht hebben. Het Grondwettelijk Hof heeft in 2024 besloten dat 16- en 17-jarigen dezelfde opkomstplicht hebben als meerderjarige kiezers.


Het Europees Parlement en de Europese Raad delen de wetgevende en budgettaire taken binnen de Unie en voeren politieke controle uit namens de burgers op de uitvoerende instanties.


Vanaf 2020 worden EU-burgers vertegenwoordigd door 720 Europarlementariërs. Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement mogen inwoners van een lidstaat alleen stemmen op kandidaten van hun eigen nationaliteit. Dit systeem ontvangt kritiek omdat een politicus van een andere nationaliteit soms de standpunten van een kiezer beter zou kunnen vertegenwoordigen dan een landgenoot, en vice versa. In het Europees Parlement bestaan partijfamilies, waar nationale partijen die zich identificeren met dezelfde politieke stroming samenwerken. Er heerst geen strikte fractiediscipline; zo kunnen de Belgische partijen Groen en Volt, die tot de politieke familie 'Groenen/EVA' behoren, hun eigen standpunten in het parlement naar voren brengen.

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page